Loading...

Tapeta na zeď: Stylový doplněk do každého pokoje

06.10.2023 11:51

Upraveno: 06.10.2023 12:09

Tapeta se opět vrací na výsluní. Po letech mimo všechno dění jí lidé přicházejí na chuť. Místo divokých abstrakcí jsou ale na řadě moderní tapety, které podtrhnou esprit celého domu. Nemusíte oblepit všechny čtyři stěny ani experimentovat s výraznými vzory nebo nápadnými potisky, tapety do bytu mohou být jemné, strukturované a v tlumených barvách. A přece udělají parádu.

Mohu mít funkci solitérního prvku i doplňku, který dotáhne styl místnosti (nebo bytu) k dokonalosti.

Tapety do předsíně volte ve světlých barvách, abyste rozsvítili temný kout bytu.

Tapety do jídelny si zaslouží jasné a šťavnaté odstíny oranžové nebo zelené, které podpoří chuť k jídlu.

Tapety do obývacího pokoje si rozumí s nenápadným vzorkem tón v tónu.

Stranou nestojí ani tapety pro děti. Motivy zvířátek, puntíků nebo animovaných postaviček se těší velké oblibě a vytvoří skutečné království, ve kterém budou malí rošťáci ve svém živlu.
 

Jak vybrat tapety na zeď?

Neexistuje žádný mustr na pořízení tapet. Snad jen drobná doporučení:

  • Do tmavších místností světlé barvy tapety
  • Do menšího prostoru drobný vzorek (květiny, čárky, puntíky)
  • Velké vzory a potisky jen na rovné plochy a k minimu nábytku
  • Pozor na kontrasty
  • Barevné kombinace, které se vzájemně neruší
  • V otevřeném prostoru jeden styl tapet
  • Výběr podle určení – v předsíni, jídelně nebo dětském pokoji je vyšší riziko znečištění
  • Potisky volte tak, aby se neschovávaly za nábytkem

Na výběr máte z mnoha druhů materiálů nebo způsobů aplikace na zeď, ale nejčastěji je k vidění papírová klasika. Takové tapety jsou na první pohled tenké, ale pevné, netrhají se a nemačkají. Jen lepení vyžaduje většinou dva účastníky, aby role nepadaly a výsledek stál za to.
 

Tapeta na zeď - Sablio.cz
 

Tapety do ložnice

Ložnice patří mezi místnosti, kde by mělo být minimum rušivých elementů. Bez zbytečných doplňků, velkých zrcadel, pracovních koutků, bez otevřených skříní a nápadných světel. Opatrně i s objemnými květinami, knihovnami nebo stojany na oblečení. To všechno brání soustředění, odpočinku a klidnému spánku.

Minimalismus ale neznamená vzdaní se barev a doplňků. Tapety do ložnice mohou zastávat pozici originálního prvku v jinak střídmě zařízené místnosti.

Sníte o dovolené v exotice? Milujete koťata? Máte slabost pro veterány? Nebo dáte přednost abstrakcím? Potisk vyberte tak, aby ve vás vyvolal pozitivní a uklidňující emoce a uspal vás.

Na výběr máte ze čtyř stěn, ale tady jsou pravidla jasná. Tapety do ložnice za postel, nikam jinam. Vytvoříte tak příjemný koutek a zbytek prostoru necháte jednoduše zařízený.                    
                                                                 

Tapety na zeď pro děti

Spousta rodičů volí do dětského pokoje klasické stěny v bílé barvě. Důvod je jasný. Jednou obtisknout pacičky, pak zkouší na zeď nalepit modelínu, šoupají o stěny špinavou ponožkou, kreslí, tisknou a prskají. Po roce je dětský pokoj zralý na vymalování. S bílou barvou je to raz dva. A tak se přirozeně bráníte i tapetám.

Pokud ale pro tapety do dětského pokoje zvolíte líbivý motiv, máte vyhráno. Špunti si budou stěny chránit a opečovávat. Oproti bílé nudě je totiž budou bavit a suplovat jim kulisy pro všemožné hry.

Nebojte se barev. Děti je milují a v kombinaci s dřevem na postýlce nebo bílým nábytkem, který je poslední roky nesmírně oblíbený, tvoří příjemný kontrast. Nemusíte se držet zajetých pravidel, že pro dívky růžovou a pro chlapce světle modrou. Na poli bytového designu se ujala i jarní zelená, oranžová, žlutá nebo tmavě červená.
 

Tapety na zeď pro děti - Sablio.cz
 

Tapety do kuchyně

V kuchyni trávíte několik hodin denně, ale veškerá pozornost se upíná k pracovní lince. Tam se přece odehárává většina práce. Musí být prostorná a praktická, aby nikde nic nepřekáželo. Škoda, tapety do kuchyně totiž rozrazí nudu a přimíchají trošku dobré nálady, když už musíte stát u plotny. Nehledě na to, že oddělí prostor kuchyně od jídelny a obývacího pokoje.

Mezi kuchyňské skříňky se papírové tapety příliš nehodí. Snadno se ušpiní a čištění je často bez výsledku. Ale můžete je využít jako dělící prvek a vyznačit jimi, kde kuchyně začíná a kde končí. Vzory nejsou nutností, mnohem lépe poslouží pruhy nápadných barev nebo potisky, které jasně odkazují k vaření, jako jsou oblíbené suroviny (ovoce a zelenina, maso, ořechy) nebo třeba šálek kávy. Jen dejte pozor na to, aby zvolený odstín ladil se skříňkami kuchyňské linky.
 

Stylové tapety do obýváku

Pokud už se člověk pro tapety rozhodne, většinou začíná právě obývacím pokojem. Proč? Protože se tam může nejvíce odvázat, plocha za sedací soupravou (kam se lepí nejčastěji) je velkorysá a vybrané motivy (vzory nebo potisky zvířat, architektury, jídla nebo přírody) se tam skvěle vyjímají.

V Sablio.cz máme širokou nabídku velkoformátových tapet (tři rozměry – 125 x 75, 208 x 125 a 336 x 220 centimetrů). To je dost pro menší i větší obývací pokoj. A pokud by se velikost přeci jen nehodila, popadněte nůžky a zastřihněte.

Díky tomu, že máte k dispozici velkou stěnu bez překážek, vybírejte barevné role, extravagantní vzory a jedinečné potisky, které dodají místnosti drive. Stylové tapety do obýváku oživí celý interiér. Ale pozor na to, že takový výstřelek potřebuje jen strohý nábytek a jednoduché linie. Pak může naplno vyniknout.

Nejprodávanější z kategorie: Tapety


 

Tapety do kanceláře

V práci byste měli podat co nejlepší výkon. Každý ale moc dobře ví, že ne každý den je posvícení. Někdy může za problémy s koncentrací pnutí na domácí půdě, jindy plný nos, pak zase despotický šéf. Náladu vám většinou nezlepší ani pohled na bílé a prázdné zdi kanceláře.

Barvy – jak známo – mohou ovlivňovat emoce, schopnost soustředění, vnitřní pohodu i pracovní tempo. Tak tedy neváhejte a běžte si pro tapety do kanceláře.

Ideální motivy pro tapety do kanceláře:

  • Exotika (moře, pláže, palmy)
  • Zvířata (lvi, tygři, ptáci)
  • Architektura (města i venkov)

Volte takové barvy a vzory, které vás nebudou rozptylovat. Jen prostor zútulní a vytvoří příjemnou a uvolněnou atmosféru vhodnou pro přemýšlení a vysoké pracovní nasazení.

TIP: Nemáte kancelář sami pro sebe? Vždy se zeptejte šéfa a svých kolegů, jestli jim takový zásah nebude proti srsti. Ne každý má pro moderní tapety pochopení. Mrkněte se také na další doplňky do kanceláře, kterými se můžete inspirovat.
 

Jak nalepit tapety?

Naprostým základem pro lepení tapet je padnoucí střih. Každá role (lepí se odshora dolů, od oken ke dveřím) by měla mít decimetrový přídavek (5 centimetrů dole a 5 centimetrů nahoře kvůli zarovnání). Pokud máte tapetu na zeď se vzorkem, musíte při nákupu počítat s prostřihy, aby na sebe jednotlivé kusy navazovaly. Velikost tedy ostrými nůžkami upravte podle stěny.

Samotná aplikace tapet z našeho e-shopu je velmi jednoduchá, bez důkladné přípravy ale nemusí být výsledek uspokojivý. Lepit totiž můžete jen na dobře ošetřené stěny bez nerovností, zbytků staré výmalby nebo tapet a silného znečištění. Většinou stačí vlhký hadřík a stěrka, abyste zacelili díry a propadliny.

K dalšímu kroku můžete přistoupit až ve chvíli, kdy jsou zdi čisté a dokonale suché. Pokud zůstane pod tapetami vlhkost, do pár týdnů se objeví plísně, kterých se budete horko těžko zbavovat.

Na takto ošetřenou zeď by měla přijít speciální vrstva, ale dražší lepidla mají i penetrační funkci, a tak se nemusíte nátěrem navíc zdržovat. V obchodě s barvami vám jistě rádi poradí. V Sablio.cz nabízíme pouze tapety a lepidlo je třeba dokoupit zvlášť. Možná i proto, abyste si sami zvolili nejlepší variantu vhodnou pro typ zdí.

Lepidlo namíchejte tak, aby získalo hustou konzistenci. Snažte se ho nanášet v tenké vrstvě, větší množství vždy rozetřete, nesmí se objevit místa s větším objemem hmoty. Současně natírejte stěnu i tapetu na zeď z rubové strany. K samotné aplikaci přistupte zhruba do dvou minut. Každý kus tapety rolujte po stěně a silně přitlačujte.

Vyvarujte se vzduchových bublin a ohybů. Přebytky tapet (nahoře i dole) odstraňte ostrým nožíkem a proveďte zběžnou kontrolu, jestli někde nevytéká lepidlo. Pokud ano, vlhkým hadříkem ho opatrně setřete.

Ve finále otevřete okna i dveře a nechte proudit čerstvý vzduch, aby tapety rychleji přilnuly ke zdi.

Zrádné zásuvky

Jako první vypněte proud a odšroubujte kryt, abyste zmenšili velikost zásuvky. Samotné výřezy ale neřešte. V každé místnosti je zásuvek několik a šance, že se přesně trefíte do místa a rozměrů, je minimální. Natáhněte role odshora dolů a přitlačte. Nechte zlehka zaschnout a nožíkem naznačte, kde přesně je třeba udělat otvor. Menší výřez je lepší než větší. Tapeta se totiž mírně natáhne a v případě nouze můžete vždycky pár milimetrů ubrat. Opačně to nefunguje.

Pozor na radiátory

Ne v každém bytě je podlahové vytápění, a tak budete muset při tapetování dávat pozor na radiátory. Prostor mezi nimi a zdí je ale velmi malý a je téměř nemožné tam pohodlně natáhnout roli. Stačí, když od okraje naměříte 10 až 15 centimetrů a dlaní jemně zahladíte.

Kličkování u oken

Aplikujete-li tapetu i kolem oken, nesnažte se ale vyřezat přesný tvar před nalepením. Naopak. Celou roli odshora dolů přitiskněte ke stěně, nechte uschnout a až pak ořízněte tak, aby tapeta nikde nepřesahovala.

Nejprodávanější z kategorie: Tapety

Vaše příběhy

Ohlasy našich zákazníků

Je skvělé, že děláte radost ostatním a my toho můžeme být malou součástí.

Určitě u Vas ještě někdy nakoupím. Rychlost a provedení za mě úplně super. Byla jsem mile překvapená ze vzhledu deky. Uvažuji nad dalším výrobkem pro mě osobně. Což mluví za vše.

Recenze odk Katky
Katka Praha

Objednávala jsem závěsy vlastních rozměrů - skvělá komunikace, ochota a rychlost výroby. Nádherné zboží, které stoprocentně splnilo moje očekávání. Obchod doporučuji.

Recenze od Natálie
Natálie Ústí nad Labem

Spolupracujte s námi

Máme znalosti, technologie a vášeň pro to, co děláme. Nabízíme různé možnosti spolupráce pro firmy. Pomůžeme vám rozšířit sortiment a oslovit nové zákazníky.