Loading...

Sedací vaky pro děti: Pohodlné a praktické řešení pro jejich odpočinek

31.12.2023 14:07

Upraveno: 18.04.2024 13:15

První měsíce spí miminka s rodiči v ložnici, některá z nich dokonce ve společné posteli. Až kolem jednoho roku věku se přesouvají do vlastního království. I tam jsou ale pod dohledem moderní techniky a sebemenší zavrtění sleduje máma přes chůvičku.

Někdy se nechávají pootevřené dveře nebo zůstává dlouho do noci rozsvíceno na chodbě. Strach o dítě je pochopitelný, ale chmury a děsy můžete zahnat a udělat první velký krok k samostatnosti dítěte díky projektorům noční oblohy, interaktivním hračkám nebo líbivým lampičkám.

Při zařizování dětského pokoje byste měli brát ohled nejen na design a barvy, ale i na další aspekty, jako je praktičnost, účelnost, prostor, variabilita, zájmy dítěte, pohodlí a v neposlední řadě i cena. Je jasné, že rodinné rozpočty se liší.

Zatímco jeden se může dotknout sta tisíc, další disponuje s pětinovou částkou. Ani v jednom případě ale nemá smysl jít do obchodu a pořídit to, co se vám zrovna líbí. Jednotlivé kousky v dětském pokoji by k sobě měly ladit a tvořit zajímavý a neokoukaný koncept, který děti zabaví a bude s nimi růst.

Sedací vaky pro děti

 

Povinná výbava dětského pokoje:

Těžko byste hledali dva stejné pokoje, ale je pár věcí, které by neměly v místnosti chybět. Design už je pak na vás (a na dětech).

  • kvalitní postel (ideálně dřevěná, s bytelným roštem a tvrdší matrací z přírodních materiálů - například z kokosových vláken)
  • koberec (plovoucí podlahy jsou sice univerzální krytinou, ale děti potřebují mít v pokoji pro hry na zemi hřejivou vrstvu – volte kratší chlup a syté barvy, na kterých nebude vidět každé znečištění)
  • stropní světlo (vzdejte se dětských motivů a pořiďte kvalitní a robustní světlo, které dosáhne do všech koutů místnosti)
  • lampička (nástěnná nebo stolní lampa (dřevěná, papírová, keramická) si zaslouží veselé barvy a potisky přesně podle přání dětí)
  • komoda (díky jednoduchým tvarům skvěle zapadne do každého interiéru a objemné šuplíky učí děti zodpovědnosti, úklidu a třídění)
  • záclony a závěsy (okna se žaluziemi nebo roletami jsou sice in, ale dětský pokoj si zaslouží prvky, které prostor zútulní a vytvoří příjemný pocit soukromí – a to bez silných, těžkých a zatemňovacích závěsů a jemných záclon s dětskými motivy nejde)
  • stůl a židle (koutek a místo pro studium, kde se budou děti učit, číst si, kreslit, vyrábět, kde budou přemýšlet, stavět z kostek nebo se líčit)
  • zrcadlo (možná se tomu záměrně vyhýbáte z důvodu bezpečnosti, ale pevně uchycené zrcadlo na zdi nebo skříni do dětského pokoje jednoznačně patří, aby se děti mohly pozorovat, aby se mohly krášlit, prožívat emoce a posunout hry o kus dál)
  • Obrazy na zeď (holé zdi děti nudí, a tak nažeňte plusové body umístěním jednoduchých obrázků – ideální jsou motivy zvířat, přírody nebo animovaných postaviček)

Nejprodávanější z kategorie: Obrazy


 

TIP: K obrazům na zeď se váže jeden zajímavý tip. Umístěte na stěnu pět prázdných rámů. Do čtyř z nich pořiďte obrázky v jednom stylu (můžete je i nakreslit), pátý nechte bez výplně. Jakmile dítě nakreslí svůj první obrázek, zarámujte ho. A pak vždy ten nejnovější, na který je nejvíce pyšné. Je to zajímavý, originální a levný způsob, jak dodat stěnám v dětském pokoji šťávu.

Posledním – desátým – nezbytným kouskem do dětského pokoje je sedací vak. Místo na pohodlné sezení, uvolnění a krátký relax totiž nesmí chybět. Nehledě na věk dítěte. Ne vždycky se totiž chce natáhnout do postele a zachumlat se pod peřinu. Někdy stačí jen na pár minut vydechnout a přivřít oči, vzít si knihu nebo protřídit myšlenky a poslouchat hudbu. Židle je nepohodlná, houpací křeslo nepraktické. Sedací vak je skvělou kombinací pohodlí a designu.

Sedací vaky pro děti
 

Pět výhod sedacích vaků pro děti

Možná si říkáte, že sedací vak je jen další kus do dětského pokoje, který zabírá místo a chvíle slávy si užije jen ze začátku, ale opak je pravdou. Vak by měl být nedílnou součástí každého moderního pokojíčku menších i starších dětí.
 

Zóna pro odpočinek a relax

Představte si dětský pokoj. Postel by neměla být jediným místem, kde může dítě vydechnout. Tam se natáhne a schrupne si, ale na lelkování a přemýšlení potřebuje jiné místo. Ideálně někde v rohu místnosti, kde ho nebude rušit okolní prostor, kde se pohodlně rozvalí a bude mít svůj klid.

Sedací vaky pro děti
 

Zdravé posezení

Jednou z největších výhod sedacích vaků je to, že zaručují pohodlné a především zdravé posezení. Díky polystyrenovým kuličkám se přizpůsobí váze těla a zkopírují jeho tvary. Záleží na vás, jak moc sedací vak naplníte. Použijete-li kuliček méně, bude poddajnější a měkčí, nasypte-li dovnitř všechny, zpevní se a vytvoří dostatečnou oporu pro čtení, psaní nebo sezení.

Kvalita židlí a křesel se často podceňuje. Bedra, krční páteř a kyčle ale mají jiný názor. Špatný posed může z dlouhodobého hlediska vyvolat bolesti hlavy, migrény nebo dokonce špatné prokrvení končetin a chronické potíže s pohybovým aparátem. Sedací vak se proměňuje podle toho, co dítě zrovna potřebuje – natáhnout se, schoulit se nebo sedět vzpřímeně s oporou hlavy.

Nejprodávanější z kategorie: Sedací vaky


 

Plně totiž respektuje požadavky těla a umí se jim přizpůsobit. Na druhou stranu ani vaky nejsou vhodné pro celodenní lenošení. Bez pravidelného pohybu a dostatku spánku to nepůjde a ani pohodlné taburetky a sedáky to nespasí. Zatímco sedací vak Lounge je vhodný spíš na ležení a hry, Pear je využijí hlavně starší děti.

Podporuje zdravé držení těla například při čtení nebo studování, kdy se díky opěrce nezatěžují krční obratle a tělo je v přirozené poloze. Tvar (typ) tedy vybírejte podle toho, k čemu dítě vak nejčastěji používá.
 

Doplněk při hraní nebo studiu

Sedací vak s dítětem roste. Po mnoho let. Můžete mu ho koupit klidně už ke druhým narozeninám a bude se ho horko těžko vzdávat s odchodem na vysokou. Nemáme na mysli jen to, že se naše vaky pyšní nadstandardní kvalitou, ale jde o skutečně univerzální kousek, který skvěle zapadne do jakéhokoli interiéru a je dobrým společníkem v každém věku.

Zatímco malé děti budou sedací vak (nebo taburetky) využívat při hrách jako hrady, zábrany nebo jeskyně a zlepšovat na nich své lezecké schopnosti, školáci se do nich rozvalí a vezmou si knížku. Studenti se pohodlně usadí a budou přemítat o uplynulých dnech, projíždět sociální sítě nebo poslouchat hudbu. Neexistuje tedy žádné věkové omezení, které by vám bránilo v pořízení sedacího vaku pro děti.

Sedací vaky pro děti
 

Snadná manipulace a skladnost

Sedací vaky vypadají mohutně. Realita je ale jiná. Záleží totiž na typu. Zatímco Lounge má objem neuvěřitelných 600 litrů, menší verze Classic pouhých 175 litrů. Ani zlatá střední cesta, kterou zastupuje například Pear, není nikterak velká a v místnosti ani při velikosti 400 litrů nepřekáží.                                                                                                                      

Snadno ho přenesete, změníte tvar nebo uberete kuličky. Při praní nebo čištění stačí rozepnout suchý zip, vyjmout vnitřní vak s výplní a povlak vložit do pračky. Když náhodou sedací vak upadne v nemilost a dětem v pokoji vadí, není problém ho přenést do jiné místnosti.

Zapadne tam stejně dobře a dozajista si najde své fanoušky. A pokud je už v obývacím pokoji nebo v ložnici obsazeno, bez reptání počká v rohu na chodbě nebo na terase a ve sklepě. Díky omyvatelné povrchové úpravě si na něj nepřijde ani nepřízeň počasí a temno.

Sedací vaky pro děti

Téměř nekonečný výběr barev a potisků

Na webu sablio.cz máme bezmála pět tisíc různých vaků a taburetů. Liší se velikostí, tvarem a potisky. V našem obchodě je k mání šest různých sedacích vaků (s objemem od 175 do 600 litrů) a dva taburety (Circle a Cube).

Jednobarevnou klasikou nic nezkazíte, ale děti by radši výrazné motivy, vzory, animované postavička nebo zvířata. Záleží tedy na domluvě mezi všemi zúčastněnými. Pokud zvolíte výraznější potisk, zastane sedací vak pozici nápadného prvku a zbytek vybavení v dětském pokoji by měl být v neutrálních barvách, aby se jednotlivé kousky vzájemně nerušily.

TIP: Pokud ale chcete pokoj dotáhnout k dokonalosti, vyberte si z našeho obchodu další produkty, jako jsou dekorační polštářky, povlečení, hřejivé deky nebo třeba závěsy. Zvolte totožný motiv a slaďte celou místnost do jednoho stylu. Stačí do lišty pro vyhledávání na našem webu sablio.cz zadat Eiffelova věž, Lev nebo Call of Duty. Ocení to malí rošťáci, školáci i studenti.

Sablio
 

Typy sedacích vaků pro děti

Není třeba rozlišovat mezi sedacími vaky pro dospělé a pro děti. Jde o tak univerzální kousky, že je užijí všichni bez ohledu na velikost nebo věk. I tak ale přinášíme pět nejoblíbenějších, které si najdou pevné místo v pokojíčku i v dětských srdcích.

TIP: Sedací vaky jsou z vyšší cenové kategorie. U dětí se ale může stát, že se jim potisk okouká a zatouží po novém. Nemusíte se vydávat z peněz. Stačí přiobjednat další povlak za sníženou cenu. Pak už jen rozepněte suchý zip, vyjměte vnitřní vak s polystyrenovými kuličkami a nasoukejte ho do nového kabátku.
 

Sedací vaky Classic

Název napovídá, že jde mezi sedací vaky o základní kousek, kterým nemůžete nic zkazit. Nabízíme ho rovnou ve dvou velikostech. Zatímco ten s objemem 500 litrů by byl pro děti moc velké sousto, menší varianta – přibližně třetinová a s rozměry 150 x 100 centimetrů – je akorát.

Pokud vak nenaplníte do poslední kuličky, bude tvárný, poddajný a při sebemenším tlaku se vytvaruje podle těla. Pak stačí jen krátké zavrtění a z křesla je pohovka, z pohovky válec, z válce velký taburet. Sedací vak Classic má jednoduché tvary, a tak se může neustále proměňovat a přizpůsobovat tomu, co je dětem příjemné a pohodlné.
 

Sedací vak Classic
 

Sedací vaky Pear

Jedním z nejoblíbenějších sedacích vaků pro děti je Pear. Název napovídá, že svým tvarem připomíná hrušku. Zatímco spodní část je baňatá a pohodlná, směrem nahoru (ke stopce) se pytel zužuje a díky dostatečnému množství polystyrenových kuliček drží tvar a dělá oporu pro záda, krk a hlavu.

Tento typ vaku nabízíme ve dvou velikostech – pro dospělé a pro děti. Ten menší má objem pouhých 90 litrů a rozměry 60 x 70 x 70 centimetrů. Hodí se tak pro děti do deseti let. To ale nemění nic na tom, že se menší sedací vak může pochlubit nadstandardní kvalitou, dvojitým prošitím, vnitřním vakem a nosností 180 kg. 

Sedací vak Pear

Sedací vaky Triangl

Chcete-li pro svoje dítě něco na pomezí pohodlného křesílka a lenošky, do které se může natáhnout, sedací vaky Triangl jsou ideální. Objem je 250 litrů a rozměry  120 x 100 x 100 centimetrů. Do dětského pokoje akorát. Čím méně kuliček, tím  více bude vak připomínat rozestlanou postel. Při maximálním objemu získá jedinečné tvary a zajistí oporu pro bedra a hlavu. K mání jsou téměř čtyři stovky barev a motivů a nechybí standardní výbava, jako je vysoká nosnost, zapínání na suchý zip, omyvatelný povrch, použití v interiéru a exteriéru a vnitřní vak.

Sedací vak Triangl

Sedací taburety Circle

Taburetky Circle mají standardní výšku sedu 40 centimetrů. To je tak akorát pro děti i dospělé, aniž by po čase rozbolela záda nebo prokřupala kolena. Oblý tvar ale umožnil zvětšit plochu pro sezení o celých 10 centimetrů. Je tedy širší a pohodlnější.

Doporučujeme maximální naplnění, aby taburet neztratil tvar a vynikl na něm potisk. U motivů máte na výběr ze dvou variant. Jedny taburety jsou potištěné ze všech stran, jiné jen z horní strany a boky jsou ve výrazném odstínu, který ladí k obrázku.

Sedací vak Circle

Sedací taburety Cube

Pokud jste minimalisti, tak je pro vás sedací taburet Cube se strohými tvary a délkou hrany pouhých 40 centimetrů jako stvořený. A pro vaše děti stejně tak. Díky maximálnímu naplnění polystyrenovými kuličkami drží tvar, je pevný a stabilní. Je skladný a ve chvíli, kdy ho dítě nevyužívá, si najde volný flek pod stolem, ve výklenku vedle skříně nebo v rohu místnosti. Tvarově je sice nenápadný, ale díky výraznému potisku na sebe může strhnout veškerou pozornost.

TIP: Pokud se vám zdá jeden taburet málo, pořiďte jich víc – kombinujte například zvířecí a přírodní motivy, světovou architekturu nebo obrázky počítačových her. Díky svému tvaru je mohou děti postavit vedle sebe a vytvořit pohodlnou pohovku nebo pozvat na návštěvu kamarády a společně posedět u deskovek nebo herní konzole.

Sedací vak Cube

Jak vybrat ten správný sedací vak pro dítě?

Přinášíme vám čtyři jednoduchá pravidla, abyste pro své děti vybrali ten nejlepší sedací vak. Nabídka je totiž široká a orientace složitá.
 

Pracujte s prostorem

Jako první byste si měli očkem poměřit dětský pokoj. Tyto místnosti nebývají velké, ale pro sedací vak se místo většinou najde. Pokud jde jen o pár metrů čtverečních, vyberte menší objem a stálý tvar – například sedací vak Pear. Má-li dítě v pokoji prostoru dost, nebojte se ani objemných vaků Lounge.

Sedací vak Longue

Ty poslouží jako sedačky i jako pohovky a v případě nouze se na nich dítě i vyspí nebo proválí celý den. Nevýhodou jsou ale vysoké nároky na místo. Nemá smysl vtěsnat do pokoje velký sedací vak, kdy se tam bude přetahovat o pozornost s dalším vybavením a ve finále to tam bude připomínat hru Tetris.

Nehledě na to, že nemůže-li v místnosti proudit vzduch (kolem nábytku), začnou se tvořit plísně. To, co budete muset ubrat na velikosti sedacího vaku, to můžete dohnat líbivým potiskem. Řešením je také výměna vaku za kompaktnější taburetky.

Nezapomeňte na účel

Bude si dítě zatím jen hrát a povalovat se? Nebo využije sedací vak ke čtení, studiu a mazlení s kocourem? Každý tvar sedacího vaku má svoje pro a proti, a tak nejprve určete účel a až pak vybírejte vhodný typ – měkčí nebo pevnější, na ležení nebo s oporou hlavy a rukou, tak akorát pro jednoho nebo široký rovnou pro dva lenochy? Můžete také sáhnout po univerzálním řešení, které představuje náš sedací vak Cocoon s jeho neuvěřitelně širokými tvarovacími vlastnostmi.

Sedací vak Cocoon

Zapojte dítě do údržby

Sedací vaky z naší nabídky jsou z velmi příjemných materiálů (100% polyester). Neztrácí ale nic ze své praktičnosti. Nosnost se pohybuje kolem 180 kilogramů, je voděodolný, povlak jde sejmout a vyprat a díky omyvatelné vrstvě ho při lehčím znečištění otřít vlhkým hadříkem.

Nevadí mu ani pobyt venku na terase nebo na zahradě. Nemusíte tak trnout hrůzou, když se dítě usadí se skleničkou brusinkového džusu nebo si pochutnává na rajčatové polévce. Proces čištění zvládne samo. Posílíte tak jeho pocit zodpovědnosti – a to platí pro malé špunty i větší puberťáky.

Nejprodávanější z kategorie: Bytové doplňky


 

Povolte potisky

Zatímco vy byste nejradši celý být zahalili jen do neutrálních a dobře kombinovatelných barev, děti v tomto směru neznají míru a žijí v přesvědčení, že čím větší cirkus, tím lepší. Nemusíte zacházet do extrémů. Zkuste najít kompromis.

V nabídce našich sedacích vaků jistě najde to, co se bude líbit dětem i rodičům. Díky omyvatelnému povrchu není třeba bát se ani světlých barev, tmavší odstíny ani při pravidelném praní nevyblednou. Můžete tak s klidným svědomím nechat děti vybrat to, co skutečně chtějí.
 

Mrkněte na naší kompletní nabídku sedacích vaků!

 

Vaše příběhy

Ohlasy našich zákazníků

Je skvělé, že děláte radost ostatním a my toho můžeme být malou součástí.

Určitě u Vas ještě někdy nakoupím. Rychlost a provedení za mě úplně super. Byla jsem mile překvapená ze vzhledu deky. Uvažuji nad dalším výrobkem pro mě osobně. Což mluví za vše.

Recenze odk Katky
Katka Praha

Objednávala jsem závěsy vlastních rozměrů - skvělá komunikace, ochota a rychlost výroby. Nádherné zboží, které stoprocentně splnilo moje očekávání. Obchod doporučuji.

Recenze od Natálie
Natálie Ústí nad Labem

Spolupracujte s námi

Máme znalosti, technologie a vášeň pro to, co děláme. Nabízíme různé možnosti spolupráce pro firmy. Pomůžeme vám rozšířit sortiment a oslovit nové zákazníky.