Loading...

Jak vybrat záclony?

18.10.2023 23:36

Upraveno: 24.11.2023 01:46

Rolety, žaluzie, závěsy a záclony. Nerozlučná parta. Problém je v tom, že spousta lidí má o záclonách jen zběžné informace a netuší, kde je koupit, jakou délku, jak řasit, prát nebo žehlit a jak ladit se závěsy. V místnosti jsou nápadnější kousky a záclony hrají po většinu času druhé housle.

Na druhou stranu vězte, že každý přešlap – řasení, délka, barva nebo způsob zavěšení – na sebe strhne nechtěnou pozornost. A v ten moment se ze záclon stává středobod pokoje. To, co po dlouhé měsíce nebo roky stálo stranou, je zničehonic tématem číslo jedna.

Naučte se tedy se záclonami pracovat tak, abyste se za ně nemuseli stydět a byly skutečnou ozdobou každé místnosti.

Záclony - Sablio.cz
 

Jak vybrat záclony?

Největší potíž u záclony na okno je většinou se správnou velikostí. Chcete, aby bylo vidět na parametr, snažíte se zamaskovat radiátor, ustřihnete záclonu v místě, kde začíná závěs? Všechno špatně.

Přinášíme vám přehled základních pravidel:

  • Čistě bílá záclona bez vzorku odhalí i sebemenší vadu (zatržená nitka, dírka, nepravidelná struktura).
  • Barevný prvek by měl odkazovat na odstíny v místnosti a ladit se závěsy.
  • Menší vzorek prostor otevře, nápadný vzor se hodí do větších místností.
  • Záclony se násobí dvakrát (velikost okna 3 metry, kupujeme 6 metrů).
  • Končit by měly zhruba dva centimetry pod parapetem a 5 centimetů nad radiátory.
  • Pokud chcete, aby byl parapet vidět (například kvůli květinám), zvolte zkrácenou variantu zhruba do 2/3 okna – ideální do kuchyně.
  • Vystupuje-li parapet příliš do prostoru a záclony by se o něj opíraly, zvolte takovou velikost, aby končily těsně nad ním.
  • Pokud si nejste výběrem jistí, zkuste záclony na míru (ve specializovaných obchodech vám rádi poradí a připraví látku přímo pro vaše okna).
     

Spousta obchodů prodává univerzální velikosti záclon. Pokud si ale volíte rozměry sami, násobit dvojkou nestačí. Představte si třímetrové okno.

Automaticky připočtete další tři metry, 10 centimetrů z každé strany kvůli přesahu za okno a 5 centimetrů na boční lemy, které zabrání třepení. Ve většině obchodů ale koupíte už hotové záclony, které vám jen lehce poupraví.

Aktuálně jsou v kurzu záclony s potiskem. Jako první se objevily ty s dětským motivem, kdy bílou látku ozdobily animované postavičky, obrázky aut, princezen nebo skřítků. Do dětského pokoje ideální volba.

Postupně ale barevné záclony získaly oblibu i u dospělých a čím dál častěji se objevují i v ložnici, obýváku nebo kuchyni. V obchodě Sablio.cz je k mání více než devět set různých motivů. Učarují vám moderní záclony s abstrakcemi, s přírodní motivy, zvířaty nebo městy?     

%bestsellers_388667%
 

Jak prát záclony?

Záclony se většinou perou při generálním úklidu a mytí oken. Někdo tak činí jednou do roka, jiný co tři měsíce. Ve chvíli, kdy už záclony ztratily původní bílou barvou a straší vás paletou šedých odstínů, je pozdě. To už látka zavání a je plná prachu, roztočů a nečistot.

Pokud se v místnosti hodně vaří nebo dokonce kouří, dostávají záclony pořádně zabrat a už po pár týdnech jsou v oknech spíš pro ostudu.

Praní má ale svoje pravidla a nechcete-li po dvou nebo třech letech kupovat nové záclony, držte se všech doporučení.

  • Moderní záclony s tunýlkem na provlečení stačí sundat z konzole
  • Visí-li záclony na kroužcích a háčcích, dejte je stranou
  • Látku prohlédněte a opravte vytahané nitky nebo dírky (pokud je jich moc, kupte si nové)
  • Záclony složte do pracího sáčku
  • Textil zvětší objem, maximální naplnění pračky by nemělo přesáhnout 50 %
  • Nastavte mírnější prací program: 30 stupňů, 400 otáček za minutu, odstřeďování v řádu vteřin
  • Použijte běžný prostředek na bílé nebo u potištěných a vyšívaných záclon na barevné prádlo
  • Zdržte se aviváže nebo změkčovadel
     

Jak vybělit záclony?

Zašedlé nebo zažloutlé záclony nejsou ničím neobvyklým. Za zbarvení tkaniny může mastnosta, prach nebo kouř a vlhký vzduch. Díky nízké gramáži a jemné stuktuře ale nebývá problém zbavit se  nežádoucího odstínu. Nejúčinnější jsou přírodní prostředky v čele s jedlou sodou.

Postup: Do 10 litrů vlažné vody nasypte 500 gramů jedlé sody a nechte ji rozpustit. Pokud se vytvoří hrudky, rozmíchejte je. Záclony do směsi na pár minut (nebo přes noc) ponořte a nechte odležet. Pak je vložte do pracího sáčku a postupujte podle návodu výše.

Stejně dobře poslouží 3 lžíce kuchyňské soli v 10 litrech vlažné vody a 100 mililitrů citronové šťávy, octa nebo peroxidu vodíku místo pracího prostředku.

TIP: Záclonám neprospívá válení se v pračce. Snadno zašednou. Hned po skončení programu je vynjdejte a ještě vlhké nařaste a pověste.
 

Moderní záclony - Sablio.cz
 

Jak pověsit záclony?

Záclony koupené na internetu i v kamenné prodejně vždy přeperte. Vložte je do pracího sáčku a nastavte jemný program. Hned po skončení praní je vytáhněte z bubnu a rozložte. Nesmí z nich kapat voda (krátké ždímání nevynechávejte), ale měly by být vlhké a těžké.

Pokud jste se rozhodli pro ruční praní, budete muset záclony rozložit na sušák a zlehka vyžehlit na nejnižší možnou teplotu.

Existuje několik způsobů zavěšení. Je pochopitelné, že budete volit ten nejkomfortnější, aby manipulace s vlhkými a těžkými záclonami byla co nejsnazší a dala se zvládnout bez pomoci druhého člověka.

Zatímco dříve byly všude klasické konzole (dřevěné, plastové nebo kovové) a záclony se přichycovaly na kroužky a háčky, dnes bývá našitý speciální tunýlek, kterým se tyč jednoduše protáhne. Látka se krásně nařasí a vytvoří široké a na pohled luxusní sklady.

Pokud máte těsný rozpočet, můžete do stropu přivrtat speciální kolejnice. Jde sice o nejlevnější systém uchycení, ale funkci plní na jedničku. A díky nepřebernému množství materiálů a barev se hodí do každého interiéru. Neplánujete-li pořízení závěsů, můžete záclony pověsit na speciální lanka. Jde o minimalistické řešení s malými kroužky, háčky nebo žabkami.

Jen pozor na to, že těžší textilie jsou tabu.
 

Záclony do kuchyně

Máte v kuchyni okno? Pak jistě nechce mít u plotny pocit jako ve výkladní skříni. Na druhou stranu  se vyvarujte dlouhých záclon, které mohou při práci překážet.

Zkrácená délka do poloviny nebo dvou třetin okna je pro záclony do kuchyně typická. Praktická, vzdušná, lehká, svěží a především originální. Víc než kdekoli jinde se právě sem hodí jemné výšivky, zvlněný spodní okraj nebo výrazné řasení.
 

Záclony do dětského pokoje

V království malých princů a princezen není pro nudné barvy a strohé vybavení místo. Všechno má nějaký potisk nebo zdobení. A to se pochopitelně týká i záclon.

V obchodě Sablio.cz najdete více než tři stovky motivů, které dětem vykouzlí úsměv na tváři. Sovy, formule, plameňáci, jednorožci, duhy, medvědi, loďky a silnice. Záclony do dětského pokoje, které nabízíme, splňují všechny požadavky – jsou lehké, jemné, ošetřené proti třepení, dostatečně dlouhé pro sklady a řasení a především hravé.
 

Záclony do dětského pokoje - Sablio.cz
 

Záclony do obýváku

V obývacím pokoji je většinou nejvíce prostoru i oken, světla a možností k experimentům. Nemusíte se tedy bát vybrat z nabídky skutečně originální kousek, kterým poukážete na svůj jedinečný styl. Vždy se ale předem zeptejte celé rodiny, jestli s koupí souhlasí. Obývací pokoj využívají všichni členové rodiny, a tak by měli s novým kabátkem místnosti souhlasit.

Dva kusy záclon s rozměry 150 x 250 centimetrů jsou tak akorát pro velká okna i vstup na terasu. Pokud je ale látka málo nařasená, dokupte speciální pásku, která záclonám do obýváku vrátí tvar.

Jemný polyester odpuzuje nečistoty a praní zvládá bez problémů. Potisky si ale nerozumí s parfémovanými pracími prostředky, se změkčovadly, s aviváží ani se žehlením na vysokou teplotu. Striktně se tedy držte všech doporučení, aby obrázek, pro který jste se rozhodli, vydržel ve vrcholné formě po mnoho let.

TIP: Záclony a závěsy s nápadným potiskem fungují dobře jen samostatně, u sebe se přetahují o pozornost a působí nesourodě. Pokud se nechcete originálního motivu vzdát, rozhodněte se jen pro jeden kus a druhý zvolte v neutrálním odstínu.
 

Co do oken místo záclon?

Záclony do oken patří. Částečně se starají o soukromí, zároveň ale propustí dostatek světla a místnost působí útulněji. I tak ale mnoho lidí od záclon upouští a dává přednost modernějším variantám.
 

Čím nahradit záclony?

  • Interiérové rolety (plast nahradilo antistatické plátno, které brání usazování prachu)
  • Žaluzie (hliníku konkuruje dřevo a bambus)
  • Voálové rolety (materiál se podobá záclonám, způsob uchycení a stínění roletám)
  • Vertikální žaluzie (využívaly se především v čekárnách u lékaře a v úředních budovách, ale dobře vypadají v každé velké a prosvětlené místnosti)
  • Závěsy - existuje spoustu druhů, u nás na e-shopu najdete designové závěsy s potiskem a na míru Vám můžeme vyrobit i zatemňovací blackout závěsy

Spousta lidí využívá jen venkovní rolety, kdy díky sklonu regulují soukromí i průnik světla. Vnitřní strana okna tak zůstane volná, bez konzolí, závěsů i záclon. Takové řešení se hodí do bytu s podlahovým vytápěním, kde nejsou nevzhledné radiátory ani parapety.
 

Záclony na míru

Na našem e-shopu najdete sice univerzální velikost záclon, to ale neznamená, že je to konečná. Atypická okna umí hodně potrápit. Stačí se nám ozvat přes kontaktní formulář.

Budeme se snažit vyjít vašim požadavkům vstříc. Můžeme změnit velikost, řasení, upravit tunýlek na provlečení konzole nebo posunout potisk. Sdělte nám svoje představy a společně vymyslíme řešení.

Vaše příběhy

Ohlasy našich zákazníků

Je skvělé, že děláte radost ostatním a my toho můžeme být malou součástí.

Objednávala jsem závěsy vlastních rozměrů - skvělá komunikace, ochota a rychlost výroby. Nádherné zboží, které stoprocentně splnilo moje očekávání. Obchod doporučuji.

Recenze odk Katky
Katka Praha

Určitě u Vas ještě někdy nakoupím. Rychlost a provedení za mě úplně super. Byla jsem mile překvapená ze vzhledu deky. Uvažuji nad dalším výrobkem pro mě osobně. Což mluví za vše.

Recenze od Natálie
Natálie Ústí nad Labem

Spolupracujte s námi

Máme znalosti, technologie a vášeň pro to, co děláme. Nabízíme různé možnosti spolupráce pro firmy. Pomůžeme vám rozšířit sortiment a oslovit nové zákazníky.