Loading...

Jak vybrat závěsy?

29.09.2023 17:20

Upraveno: 19.04.2024 13:42

V posledních letech se do popředí zájmu derou venkovní rolety nebo barevné žaluzie, ale vnitřní prostory pak i přes veškeré snahy vypadají sterilně a nezabydleně. Záclony se závěsy zkrátka zastoupit nezvládnou.

Textil v oknech zaručuje útulnost a navíc může působit jako výrazný prvek celého interiéru. Rozhodně se jich tedy nevzdávejte.

Možná si vybavíte těžké látky s výraznou strukturou a nápadným oranžovým vzorem z minulého století, ale ty doby jsou už dávno pryč. Dnešní trendy jsou o pár mílových kroků jinde a snaží se maximálně zapadnout do moderních interiérů s puncem luxusu a nadčasovosti.

Pokud vyberete správnou barvu, délku, materiál a typ, vhodně upevníte do lišt a zkombinujete se záclonami, dotáhnete byt téměř k dokonalosti. Existujte samozřejmě mnoho rad a tipů, jak zútulnit domov.
 

Na co si dát pozor při výběru závěsů?

Pravda, není to jednoduché. Je třeba zohlednit celou řadu faktorů, aby výsledek působil dobře a nebudil spíš pousmání. Závěsy jsou – i přes tlumené barvy a místo v zapadlém koutě – výrazným prvkem, který nepřehlédnete.

Nejprodávanější z kategorie: Závěsy


 

Typ závěsů

Bezpochyby největším prohřeškem při výběru závěsů je, když si myslíte, že přes potištěný voál, který se vám v obchodě tak moc líbil, protože se skvěle doplňuje s dalšími doplňky v místnosti, zabijete dvě mouchy jednou ranou – sladíte interiér a zabráníte tomu, aby vám někdo viděl do bytu. Omyl. Lehká a jemná látka takovou schopnost nemá. Při výběru proto respektujte dělení materiálů a striktně se držte jejich určení.
 

Zatemňovací závěsy

Blackout závěsy zaručují absolutní neprostupnost světla. Používají se v ložnicích nebo v obývacích pokojích, kde chcete mít klid a žádné stopy po slunečních paprscích nebo pouličním osvětlení. Mimo to mají schopnost tlumit ruch ze silnice.

Jsou vyrobeny ze silných tkanin s vysokou gramáží, jsou těžké a nepoddajné. V zimních měsících udrží v místnosti teplo, v létě nepustí horko do bytu. Zabraňují tomu, aby vám soused viděl do oken. Skrz zatemňovací závěsy zkrátka nic neprojde
 

Neprůsvitné závěsy

Mohlo by se zdát, že závěsy z polyesteru dělají všechno jen z půlky. Částečně zatemňují, částečně propouští světlo. Je skrz ně vidět silueta člověka u okna, projdou sluneční paprsky nebo světla z ulice.

I tak vás ale dostatečně chrání a jsou skvělou volbou, když nefandíte blackout závěsům a zároveň chcete soukromí a kompromis mezi stínem a světlem.
 

Poloprůsvitné závěsy

Lehké tkaniny – většinou voál nebo šifon – propouštějí hodně světla, díky jemné stuktuře a barevnému provedení ale zaručují dostatečně soukromí. Do ložnice se pochopitelně nehodí (tam jsou nároky na zatemnění mnohem vyšší, ale do jídelny nebo kuchyně a obývacího pokoje jsou ideální volbou.
 

Průhledné závěsy

Látka na závěsy je poměrně tenká a většinou ji zdobí jednoduchý vzor tón v tónu. Mnozí si je dokonce pletou se záclonami. Nahrává tomu i to, že bývají ve světlých barvách. Chcete-li mít alespoň částečně soukromí a zároveň si udržet zdroj jasu a světla, volte průhledné závěsy. Můžete je použít kdekoliv, ale za tmy vás neochrání a budete je muset doplnit roletami nebo žaluziemi (stejně jako poloprůsvitné závěsy).
 

Dětské závěsy

Děti mají jasné požadavky na závěsy do svého pokoje. Míra zatemnění je jim pochopitelně jedno, jde hlavně o líbivý motiv. Blackout závěsy by možná splnily požadavky na maximální tmu a odhlučnění, ale dětský pokoj si zaslouží odlehčenou verzi v podobě neprůsvitných látek v kombinaci s dětským potiskem. Vybírejte neutrální nebo pastelové barvy, které interiér prosvětlí a místnost opticky zvětší. Prohlédněte si také naše dětské závěsy s veselými motivy.
 

Závěsy pro děti - Sablio.cz
 

Závěsy do koupelny

Sprchové závěsy nemají s interiérovým zastíněním nic společného. Chrání před vodou a zajišťují dostatečné soukromí při mytí. Hlavní rozdíl oproti klasickým závěsům je především v materiálu. Jsou ze silného vinylu a jeho hlavním úkolem je ochrana před vodou.
 

Látka na závěsy

Nejtvrdším oříškem je látka na závěsy. Nejde totiž zdaleka jen o správný odstín nebo vzor, ale především samotný materiál. Každý má jiné vlastnosti, každý se pohybuje v jiné cenové relaci.

Látka na blackout závěsy je vysokogramážní, těžká a nepropustí ani paprsek světla. Dětské závěsy bývají z polyesteru, ve světlých barvách a s veselým potiskem. Poloprůsvitné závěsy jsou z jemných voálů a šifónů. Hrají všemi barvami a mívají jemnou stukturu, která alespoň částečně brání prostoupení světla.

Jen pozor na domácí mazlíčky. Jejich ostré drápky si s těmito materiály příliš nerozumí.

Slabší kousky jsou vhodné především jako dekorační závěsy nebo pro částečné zastínění. Silné, těžké a hladké látky s hedvábným leskem, vyšíváním nebo nenápadným vzorkem volte na blackout závěsy. Na pohled by měly působit luxusně a kvalitně.
 

Barevné provedení

Divokým výmalbám už naštěstí odzvonilo a většina interiérů se nese v jemných, přírodních a tlumených barvách. Nejčastěji je k vidění bílá, béžová nebo krémová. S takovými zdmi se skvěle kombinuje nejen nábytek, ale i bytové doplňky.

Můžete si pak dovolit výstřelky v podobě červené komody nebo okrového koberce. To platí i o závěsech.

Výrazné závěsy plní funkci solitérního prvku v místnosti. Nejlépe vypadají na zatemňovacích látkách a velkých plochách (vstup na terase). Dostatečná kvalita je ale nezbytná.
Tlumené odstíny mohou příjemně doplňovat nadčasový styl interiéru. Kávově hnědá, tmavě zelená, rezavá nebo šedavá jsou ideální volbou v případě, že si nepotrpíte na experimenty. Pokud chcete i tak něco speciálního, vyberte jemný vzorek tón v tónu.
 

Délka tak akorát

Délka závěsů je ošemetná a jen málokdo ví, co je správné. Poměrně často je k vidění zkrácená délka záclon a závěsů tak, aby bylo vidět na parapet. To je pochopitelně špatně. Textilní závěsy by měly sahat pět až deset centimetrů pod něj a končit kousek nad hranou radiátoru.

Pokud vám závěsy sahají až na zem, dbejte na to, aby se těsně dotýkaly země. Mezera směrem k podlaze by neměla přesáhnout dva centimetry, stejně tak se látka nesmí ohýbat, krabatit a „válet“ po koberci.

TIP: Pokud Vám nevyhovuje standardní rozměr závěsů, tak Vám dokážeme ušít závěsy na míru.
 

Řasení závěsů

Závěsy nejsou levné a konečná částka se může vyšplhat k vyšším tisícům korun. To pochopitelně vede ke svérázným snahám ušetřit. Nemusí se to ale vyplatit. Možná investujete do kvalitní látky s dostatečnou gramáží a vyšíváním nebo potiskem, ale když při roztažení není viditelné řasení, protože jste nepřidali ani metr látky k dobru, je to špatně.

Řasení závěsů působí luxusně a vzdušně. Při nákupu tedy k rozměrům okna nebo konzole připočítejte minimálně dalších 30 % navíc (ideálně rovnou dvojnásobek).
 

Kombinace se záclonami

Problém s mírami se týká i kombinace záclon a závěsů. Je třeba dodržet správnou délku, kdy záclona by měla být zhruba o pět centimetrů kratší než závěs a závěs končit někde v půli cesty mezi parapetem a horní hranou radiátoru (pokud máte podlahové vytápění, tak zhruba pět centimetrů pod parapetem). Obě vrstvy je třeba dostatečně nařasit a pověsit tak, aby nebyl vidět systém zavěšení.
 

Jak prát závěsy?

Perete oblečení, ložní prádlo a prostěradla, deky, povlaky na dekorační polštáře a čas od času kočičí pelíšek. Na jedno ale zapomínáte. Na záclony a závěsy. Měly by se prát každé tři měsíce, aby se v nich nehromadil prach a mastnota.                                                                                               

Problém je v tom, že spousta lidí netuší, jak prát závěsy. Jsou velké, neskladné a dozajista potřebují speciální péči. Dekorační a barevné závěsy ano, ale ty zatemňovací z těžkých látek nebo neprůsvitné z polyesteru ne. Stačí se řídit návodem na štítku.

Před samotným praním sundejte všechny spony a kovové části, které by mohly v pračce způsobit potíže. Závěsy vyprašte a na fleky a skvrny naneste přípravek a nechte ho chvíli působit. Závěsy složte.

Můžete je dokonce nasoukat do pracího pytlíku nebo třeba do bavlněného povlaku na polštář. Ušetříte tak místo v bubnu i spotřebu vody a energie. Látka se navíc tak moc nezmuchlá a při žehlení nebudete muset použít vysoké teploty (ty jim stejně nesvědčí).

V drtivé většině případů nastavte pračku na třicet až čtyřicet stupňů a zkraťte odstřeďování.
 

Jak vybrat závěsy s originálním potiskem?

Závěsy nemusí být jen jednobarevné. Jsou jednoznačně nejoblíbenější, ale moderní interiéry si zaslouží víc. Nechcete-li příliš experimentovat a bojíte se divokých kombinacích barev a vzorů, vybírejte tak, aby se různila struktura a veškerý potisk byl tón v tónu – například na světle hnědém podkladu tmavě hnědé kytičky.

Takové závěsy se skvěle kombinují, se zbylým vybavením místnosti se nepřetahují o pozornost a nejsou tak nudné a do počtu jako ty jednobarevné.

Závěsy ale mohou posloužit i jako nejvýraznější prvek celé místnosti. Má to svá pravidla. Veškeré vybavení by mělo být v tlumených barvách a laděné do maximálně dvou odstínů.
 

Designové závěsy - Sablio.cz
 

Designové závěsy s unikátními motivy

Až pak přicházejí na řadu závěsy s potiskem nebo nápadným vzorem. Přesně takové nabízíme na našem e-shopu. S květinami, abstrakcemi, historickými památkami, se zvířaty, vlaky a auty. Nebo vám padly do oka gondoly v Benátkách a Eiffelova věž?

Závěsy se dodávají ve dvou kusech (viz produktové fotografie), v jednotném rozměru 140 x 250 centimetrů a s tunýlkem pro zavěšení. Jsou z polyesteru, potištěné jen z jedné strany (směr do místnosti) a s ochrannou vrstvou proti vyblednutí barev.

Pokud byste radši zatemňovací závěsy, stačí se zeptat. Přání zákazníka je totiž pro nás na prvním místě, a tak se do pár dnů budete těšit z blackout závěsů.

Rada na závěr: Speciální stuhu pro větší nařasení je třeba dokoupit zvlášť.

Nejprodávanější z kategorie: Závěsy

Vaše příběhy

Ohlasy našich zákazníků

Je skvělé, že děláte radost ostatním a my toho můžeme být malou součástí.

Určitě u Vas ještě někdy nakoupím. Rychlost a provedení za mě úplně super. Byla jsem mile překvapená ze vzhledu deky. Uvažuji nad dalším výrobkem pro mě osobně. Což mluví za vše.

Recenze odk Katky
Katka Praha

Objednávala jsem závěsy vlastních rozměrů - skvělá komunikace, ochota a rychlost výroby. Nádherné zboží, které stoprocentně splnilo moje očekávání. Obchod doporučuji.

Recenze od Natálie
Natálie Ústí nad Labem

Spolupracujte s námi

Máme znalosti, technologie a vášeň pro to, co děláme. Nabízíme různé možnosti spolupráce pro firmy. Pomůžeme vám rozšířit sortiment a oslovit nové zákazníky.